GÜVEN DAMGASI


Kısa süre önce uygulamaya alınan “Güven Damgası” konusunda akıllarda bir çok soru bulunuyor. Online alışverişin pazardaki payını önemli miktarda artıracak olan bu yeni uygulamanın ayrıntıları nelerdir?



Güven Damgası nedir? 


Güven Damgası nereden ve nasıl alınır?


Güven Damgası müracaatı nasıl yapılır?


Güven Damgası ücret tarifesi 




Güven Damgası Nedir?


Elektronik Ticarette Güven Damgası Hakkında Tebliğ’in dördüncü maddesinde güven damgası, “Bu Tebliğde öngörülen asgari güvenlik ve hizmet kalitesi standartlarına uyan hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcıya verilen elektronik işaret” olarak tanımı yapılmıştır.


Güven damgasının işlevi açık bir biçimde “asgari güvenlik ve hizmet kalitesi standardının” varlığına işarettir.


Güven damgasının bulunması, TOBB’un ilgili online alışveriş sitesine kefil veya garantör olduğu manasına gelmez.


Güven damgası, sayfada bulunan mal veya hizmetlerin kalitesine de garanti olarak yorumlarken temel almaz.


Güven damgası, web sayfasında ticareti yapılan mal veya hizmetin ifasına yahut vaat edilen niteliklerine ilişkin finansal bir güvence olarak da anlaşılamaz.


Güven damgası kullanılan hiçbir ülkede de Güven Damgası Sağlayıcı’nın ilgili web sayfalarına bir garantörlük verildiği biçiminde yorumlanmamaktadır.




Güven Damgası Nereden ve Nasıl Alınır?


Online alışveriş hizmeti sunan şirketler Güven Damgası’nı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’den (TOBB)alacak. Online Ticaret sitelerini mülakata sokacak. Mülakatı başarı ile tamamlayan siteler Güvenlik Damgası alacak. Online alışveriş sitelerinin ana sayfalarında bulunacak bu sembol o sitenin güvenlik tedbirlerini almış olduğunu ve güven duyulan siteler arasında olduğunu kullanıcalara sunmak amacı ile kullanılacak.


E-ticaret siteleri, yapacağı müracaattan en fazla 3 ay önce ve her yıl en az 1 defa 'Sızma Testi' yaptırmak zorunda olacak. Ödeme ve kişisel veri bilgileri içeren tüm işlemler SSL ile gerçekleşip, satılan ürünün stok bilgisi, malzemesi, içeriği ve ölçü bilgilerinin beraberinde teknik fonksiyonları kullanım koşulları ve garanti bilgileri sitede yer alacak.


Aynı zamanda ürünün kimler tarafından kullanılabileceği ve teknik desteğe ihtiyaç olduğunda hangi ekip tarafından üstleneceği de belirtilecek. Ürünün gerçek ölçülerinin anlaşılmasını sağlayı başaran görsel içerikler kullanılacak, ürünün teslim tarihi konsunda bilgilendirme sağlanacak. Tüketicinin talep ve şikayetlerini iletebilmesi için sitede, müşteri hizmetleri telefon numarası bulunacak.




Güven Damgası Müracaatı Nasıl Yapılır?


Güven Damgası'na sahip olmak isteyen e-ticaret firmaları müracaatlarını GDS'ye (Güven Damgası Sağlayıcıları) www.Guvendamgasi.Org.Tr sitesi aracılığı ile yapması gerekmektedir. Daha sonra GDS bildirisinde belirtişmiş olan koşulların uygun olup olmadığını kontrol edecek. Sitedeki eksik maddeler bulunur ise ek zaman verilecek. GDS'lerin 30 gün içersinde müracaatı sonuçlandırmaları gerekmektedir. Müracaat olumu sonuçlanırsa, sitenize GDS ile bağlantılı bir sembol yerleştirilecek. 




Güven Damgası Ücret Tarifesi

 

Güven damgası almak için müracaate bulunan online alışveriş siteleri, sitede gerçekleşen işlem adedine göre üç grupta. değerlendirilmektedir. Bunlar düşük, orta ve yüksek olarak ayrılmaktadır. Müracaat ücreti de bu gruplara göre farklılık göstermektedir. Güven damgası tahsisi öncesinde yapılacak kontrollerin süresi gruplar arası fiyat farkına sebep olamaktadır. Bu gruplar online alışveriş sitelerinin senelik kredi kartı işlem hacmine göre belirlenmiştir. Son bir senelik kredi kartı işlem hacminin belirlenmesi için BKM ( Bankalararası Kart Merkezi) A.Ş. ile sistem entegrasyonu yapılmıştır.


Güven damgası müracaat sırasında "Gerekli Evrakların Sisteme Yüklenmesi" bölümünde müracaatta bulunduğunuz online alışveriş sitesi için hangi grupta yer aldığınızı ve bu istikamette ödemeniz gerekli olan ücreti öğrenebilirsiniz. Güven Damgası müracaatında belirtilen grup kapsamında ödeme, ticari ünvan ile alakalı hesaba yapılmalı ve açıklama alanına 'TOBB Güven Damgası - Müracaat Numaranız' yazılmalıdır. Sonrasında dekont sisteme yüklenmelidir. Ödemenin yapılacağı hesap bilgileri değerlendirilme sürecinde tarafınıza e-posta ile bildirilecektir.